Η πρώτη νεανική
free-press
της περιφέρειας
e-mail: protasipatras@gmail.com

Κρίση Αξιών

Δεν υπάρχουν σχόλια
Στην εποχή που διέπουμε εκτός από την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση αντιμετωπίζουμε και την κρίση αξιών. Οι νέοι άνθρωποι απομακρύνθηκαν από την εκκλησία. Οι σημερινοί νέοι δυσκολεύονται να πλησιάσουν γενικά την Εκκλησία και τους κληρικούς γιατί καλλιεργείται μία προκατάληψη κατά της Εκκλησίας. Η Εκκλησία σήμερα χλευάζεται, συκοφαντείται, διαβάλλεται, εξευτελίζεται στα μάτια του κόσμου και της νεολαίας και όποιοι νέοι θα εκδηλώσουν την πίστη τους, θα γίνουν αντικείμενο ειρωνείας.
Παναγιώτης Καρασπήλιος
Έπειτα το εκπαιδευτικό σύστημα και η σημερινή φιλοσοφία καλλιεργούν ένα ανθρωποκεντρικό χαρακτήρα στους ανθρώπους. Αυτό έχει ως συνέπεια  ο άνθρωπος να χάνει το νόημα της ζωής, να κυνηγάει τα πρόσκαιρα και τα εφήμερα. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο που έχουν αυξηθεί οι αυτοκτονίες ενώ η κατάθλιψη έχει γίνει η μάστιγα  της εποχής. Επομένως μόνο οφέλη δεν είχε η απομάκρυνση μας από την εκκλησία καθώς τα αποτελέσματα είναι τραγικά.

Πρέπει να κατανοήσουμε ότι αν δεν γαλουχούνται οι νέοι από δασκάλους αλλά και από την ίδια την οικογένεια με τις ελληνορθόδοξες αξίες η Ελλάδα θα σβήσει. Έτσι η πολιτεία πρώτη απ’ όλους πρέπει να διασφαλίσει και να διαφυλάξει τις αξίες αυτές. Βέβαια το 16ο άρθρο του συντάγματος στη δεύτερη παράγραφο σημειώνει πως είναι αποστολή του κράτους η ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης μέσω της παιδείας.  Συνεπώς αυτή η εντολή θα πρέπει να εφαρμοστεί στη πράξη και να μη συζητείται στα σοβαρά αν θα πρέπει να καταργηθεί το μάθημα των θρησκευτικών ή αν θα πρέπει να αποκαθηλώσουν τις ιερές εικόνες από τα δημόσια κτίρια με την απίστευτη δικαιολογία ότι κάποιοι μπορεί να προσβάλλονται καθώς με την ίδια λογική θα αφαιρέσουμε και τον σταυρό από την ελληνική μας σημαία.

Από την άλλη πλευρά σημαντικό ρόλο ώστε να γυρίσουν τα νιάτα στην εκκλησία μπορεί να παίξει η κάθε ενορία η οποία θα πρέπει να προσδιορίσει τον εκκλησιολογικό της χαρακτήρα ώστε να προσεγγίσει τους νέους. Βάζοντας λοιπόν, μπροστάρηδες νέους ιερείς και ανθρώπους με όρεξη στα κατηχητικά σχολεία η κατάσταση μπορεί να αλλάξει συλλήβδην.

Εν κατακλείδι, αν δεν είχαμε λησμονήσει τις αξίες μας δεν θα βρισκόμασταν στο χείλος του γκρεμού. Ακούμε συνεχώς από τον κόσμο να υβρίζουν τους πολιτικούς λόγω της διαφθοράς που έχουν υποστεί. Μην ξεχνάμε όμως, ότι και οι πολιτικοί και οι διεφθαρμένοι δημόσιοι υπάλληλοι αποτελούν μέρος της κοινωνίας. Έτσι λοιπόν, οφείλουμε να προσέξουμε τα λάθη του παρελθόντος, να επανέλθουμε στην εκκλησία καθώς αποτελεί το κέντρο ενός άξονα από αξίες οι οποίες είναι χρήσιμες για την κοινωνία και τον ελληνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Δημοσίευση σχολίου